Cum a produs „REȚEAUA CREDITELOR” prejudicii de 4 milioane de euro și „un sentiment de insecuritate socială colectivă”

Cum a produs REȚEAUA CREDITELOR prejudicii de 4 milioane de euro și un sentiment de insecuritate socială colectivă
Mihai Stan, liderul rețelei de fraudare a băncilor destructurată de DIICOT a fost arestat preventiv de către judecătorii Tribunalului București care spun că faptele acestuia sunt foarte grave în contextul economic actual. În motivarea instanței, judecătorii scriu că "lăsarea în libertate a inculpatului ar genera un sentiment de insecuritate socială colectivă".
Publicat: 12/11/2012, 15:17
Actualizat: 21/05/2015, 06:59

Mihai Stan, liderul rețelei de fraudare a băncilor destructurată de DIICOT a fost arestat preventiv de către judecătorii Tribunalului București care spun că faptele acestuia sunt foarte grave în contextul economic actual. În motivarea instanței, judecătorii scriu că „lăsarea în libertate a inculpatului ar genera un sentiment de insecuritate socială colectivă”. Tot Tribunalul București a decis arestarea preventivă a lui Daniel Ruse, și a fostului general DIE, Dragoș Diaconescu, identificați și ei drept lideri ai „rețelei creditelor”.

În motivare, judecătorii arată că rețeaua la care au aderat 33 de persoane a realizat pagube efective de 4 milioane euro și a încercat să obțină fraudulos alte 18 milioane euro.

„Rețeaua creditelor”, condusă de Mihai Stan și Daniel Ruse a creat un sistem de fraudare a băncilor la care au aderat zeci de persoane printre care și Aurel Șaramet, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte BRD, Florian Dragoș Diaconescu, fost general DIE, funcționari din Senat, AVAS, ANAF și MECMA.
Aurel Șaramet și Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte BRD sunt cercetați în stare de libertate.

În schimb Mihai Stan, Daniel Ruse și Florian Dragoș Diaconescu, fost general DIE, au fost arestați preventiv pentru 29 de zile. Decizia Tribunalului București nu este definitivă ea a fost deja atacată cu recurs de învinuiți. Recrusul va fi judecat de Curtea de Apel București.

În motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Mihai Stan identificat ca unul din liderii rețelei, judecătorii susțin că faptele sale sunt extrem de grave și că au generat un sentiment de insecuritate.

Citește mai jos motivarea instanței:

„În acest context, lăsarea în libertate a inculpatului ar genera un sentiment de insecuritate socială colectivă și ar crea temerea că, împotriva unor fapte grave ce aduc atingere patrimoniilor mai multor persoane, organele statului nu acționează suficient.

Instanța consideră că infracțiunile pentru care este cercetat inculpatul, prin gravitatea deosebită și prin reacția publicului, creează o stare de neliniște capabilă să justifice arestarea preventivă, fiind satisfăcute astfel și prevederile art. 5 parag. 1 lit. c și parag. 3 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (C.E.D.O.)” Sursa: Tribunalul București.

VEZI AICI DOCUMENTUL INTEGRAL.

Procurorii DIICOT detaliază modul în care „rețeau creditelor” au obținut credite de milioane de euro prin intermediul unor documente false.

În referatul prin care DIICOT a solicitat arestarea preventivă a celor 33 de membri ai „rețelei creditelor” procurorii descriu mecanismele prin care aceștia au înșelat băncile și au obținut sume consistente de bani. Procurorii au identificat trei mecanisme pricipale prin care gruparea a obținut milioane de euro:

Primul este obținerea de credite în numele unor companii a căror performanțe financiare erau falsificate în sensul că în acte păreau firme cu cifre de afaceri mari, cu o bonitate deosebită, dar în realitate nu era așa.

Un alt mecanism era obținerea de finanțări europene utilizând date false.

Al treilea mecanism descris este și cel al creditelor personale. Adică angajați ai firmelor controlate de aceștia aveau în acte salarii care să le primită contractarea de credite mari dar în realitate actele erau falsificate.

4 milioane euro paguba efectivă, 18 milioane euro tentative de fraudare

DIICOT a estimat prejudiciul total la 22 de milioane de euro. Din acest prejudiciu, gruparea condusă de către Daniel Ruse și care a fost sprijinită de Aurel Șaramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M. – uri, a „încasat” efectiv 4 milioane de euro. Restul de 18 milioane euro reprezintă valoarea tentativelor de fraudare a băncilor.

„Paguba creată certă depășește suma de 4 milioane de euro. De asemenea, tentativele depășesc suma de 18 milioane de euro, prin însumarea sumelor de bani solicitate. În al treilea rând, beneficiul realizat de către membrii grupării este unul considerabil, peste 4 milioane de euro”, se precizează în referatul de propunere de arestare preventivă.

Citește mai multe aici despre modul în care acționa „rețeaua creditelor”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
COPACII au început să „FUGĂ” de SCHIMBĂRILE CLIMATICE! Iată cum!
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
De ce a vurt Ceaușescu să plătească integral datoria externă. Cum a intrat România în...
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Kenny Rogers, de la folk și rock la country. „Trebuie să existe chimie într-un duet,...